Nederland werkt aan een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Dit betekent minder CO₂-uitstoot en efficiënter gebruik van grondstoffen. Als grote opdrachtgever van infraprojecten speelt de overheid hierin een sleutelrol. Door duurzame eisen te stellen en innovaties te stimuleren, versnellen we de transitie en helpen we de infrasector vooruit.
Hoe werkt verduurzaming op Rijksniveau?
De verduurzaming van infrastructuur vraagt om een gerichte aanpak. Het Rijk zet in op:
- Duidelijk beleid: uniforme eisen en richtlijnen geven de markt houvast om duurzame innovaties door te voeren.
- Slim inkopen: duurzaamheidscriteria worden opgenomen in aanbestedingen, met beloningen voor koplopers en een geleidelijke aanscherping voor de hele sector.
- Samenwerking met de sector: innovaties worden getest en opgeschaald via pilots en kennisprogramma’s.
Lees meer in het strategiedocument 'Naar klimaatneutrale en circulaire rijksinfrastructuurprojecten'.
Wie werken eraan mee?
De verduurzaming van infrastructuur is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, ProRail en andere publieke opdrachtgevers zoals provincies, waterschappen en gemeenten. Zij werken samen met marktpartijen en kennisinstellingen om duurzame oplossingen te realiseren.
Zelf aan de slag?
Voor de aanpak van de transitie naar duurzame infrastructuur zijn roadmaps ontwikkeld, die in 2025 een actualisatie krijgen. Deze aanpak richt zich op een zo groot mogelijke klimaatimpact en biedt concrete stappen en handvatten voor overheden en bedrijven.
Wil je hier zelf mee aan de slag? Kijk dan wat al mogelijk is op het gebied van kunstwerken, kustlijnzorg en vaargeulonderhoud, weg-, dijk-, en spoormaterieel, spoor, wegverharding en overkoepelende thema's.