Het transititiepad Wegverharding richt zich op een klimaatneutrale, schone, emissieloze en circulaire wegverhardingssector. Klimaatneutraliteit betekent dat de hele keten (winning, productie, wegaanleg, sloop, hergebruik) veroorzaakt netto nul CO2-uitstoot. Circulair werken gaat over hergebruik maximaliseren en fossiel grondstofgebruik afbouwen. Levensduurverlenging van wegverhardingen helpt duurzame doelen te behalen. Schoon en emissieloos betekent dat aanleg en productie zonder uitstoot van gevaarlijke stoffen, fijnstof en CO2.
Roadmap
Om de sector duidelijkheid te bieden, is een roadmap ontwikkeld waar Rijk, provincies en gemeenten aan bijdroegen. Deze bevat een visie op de route naar een duurzame wegverhardingssector en de maatregelen en behaalde mijjlpalen die hiervoor nodig zijn. In 2025 wordt de roadmap geactualiseerd op basis van de nieuwste inzichten.
Concrete maatregelen
Het transitiepad Wegverharding zet in op grondstoffenbesparing, hoogwaardig hergebruik en verduurzaming van asfaltproductie. De sector werkt al langer aan verduurzaming, maar de inspanningen worden nu geïntensiveerd. Het transitiepad gebruikt daarbij diverse sectorplatformen, zoals het Nationaal Platform Duurzame Wegverharding, CIRCUROAD en het programma Knowledge-based Pavement Engineering, om dialoog met de sector te organiseren.
Verminderen van grondstoffenverbruik
- Levensduurverlengend onderhoud met verjongingsmiddelen (LVOV)
- Big data inzetten voor levensduurvoorspellingen
- Duurzaam beton (bijvoorbeeld cementloze betonelementen)
Duurzame asfaltmengsels
- Biobased bindmiddelen en bitumen vervangers
- Hergebruik (partiële recycling) in asfalt
Verduurzaming van de asfaltproductie
- Duurzame innovatie: Asphalt Recycling Train
- Laagtemperatuur asfalt, Warm mix asfalt
Duurzaam inkopen
- Asfalt duurzaam inkopen
Elementverharding
Sectorsamenwerking
Het transitiepad Wegverharding werkt via diverse platformen met de sector samen.
Nationaal Platform Duurzame Wegverharding
Het Nationaal Platform Duurzame Wegverharding (NPDW) brengt gemeenten, provincies, waterschappen en marktpartijen samen. Ze werken aan het opnemen van duurzaamheidscriteria in aanbestedingsinstrumenten, versnelling van validatie- en acceptatie van duurzame projectuitvoering en civieltechnische kaders voor kwalitatief goede wegverhardingen.
CIRCUROAD
Binnen CIRCUROAD werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan biobased asfalt door bitumen te vervangen door hernieuwbare grondstoffen. Het consortium (met Rijkswaterstaat als host) identificeert de beste technologie, zorgt voor een grondige validatie en stimuleert de marktintroductie van duurzaam asfalt. Dit verlaagt CO2-uitstoot en minimaliseert afhankelijkheid van fossiele bronnen.
Kennisprogramma Knowledgebased Pavement Engineering (2021-2024)
Het Kennisprogramma Knowledge-based Pavement Engineering (KPE) was een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, TNO en TU-Delft. Het programma richtte zich op langjarig wetenschappelijke en toegepaste kennis opgedaan over de levensduur van asfalt. Met onderzoeken naar onder andere de invloed van veroudering, bindmiddeleigenschappen, additieven en hergebruik van asfalt.
Behalve aan verduurzaming van de wegenbouwsector droeg het programma ook bij aan de transitie naar duurzame wegverharding. Opgedane kennis is actief gedeeld met alle relevante ketenpartners.