Transitiepad Weg-, Dijk- en Spoormaterieel

Met het transitiepad Weg-, Dijk- en Spoormaterieel werken we samen met marktpartijen aan bouwplaatsen en bouwtransport zonder uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2, stikstof en fijnstof. We stimuleren de verduurzaming van machines, transportmiddelen en gereedschappen. Ook onderzoeken we de transitie naar emissieloze machines. Daarnaast optimaliseren we grond- en materiaalstromen.

Dit is een animatie met de titel Bouwplaats van de toekomst er spreekt een VoiceOver


Een schone bouwplaats.
Zonder schadelijke uitstoot van CO2, fijnstof of stikstofoxiden. 
Door gebruik van schoon materieel en hergebruik van grond en materialen. 
Dát is de bouwplaats van de toekomst.
Maar hoe komt Nederland daar? 

Een groot deel van het materieel dat wordt gebruikt bij het werk aan wegen, dijken en het spoor stoot nu nog schadelijke stoffen uit.
Ook het transporteren van grond, zand en andere bouwmaterialen heeft veel ongewenste effecten.
Daarom werken overheden en sectoren samen aan de emissie-eisen voor mobiele werktuigen en de bouwlogistiek.
Stap voor stap scherpen we de eisen aan.
Duidelijk en transparant, zodat iedereen actie kan ondernemen. 

Bij het beheren en de aanleg van wegen, vaarwegen en het spoor vragen Rijkswaterstaat en Prorail hun projecten steeds vaker klimaatneutraal en circulair uit.
We stimuleren als opdrachtgevers de ontwikkeling naar schoon en emissieloos bouwmaterieel door de manier waarop we inkopen. Sommige zaken schrijven we voor met contracteisen; marktpartijen die slim inspelen op onze wensen worden extra beloond door middel van gunningscriteria. 

In koploperprojecten eisen we zelfs een percentage volledig emissieloos materieel om de overstap van fossiel naar niet-fossiel aangedreven materieel te stimuleren.
In al onze projecten verzamelen we best practices, zodat wijzelf en anderen leren van de ervaringen. 

Een eerste mijlpaal is 2030. Dan moeten we een forse stap hebben gezet.
De beschikbaarheid van meer schoon en emissieloos materieel en goede laadinfrastructuur zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. 

Met het transitiepad Weg-, Dijk- en Spoormaterieel werken het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen samen met de sector om op en rond de bouwplaats de luchtkwaliteit te verbeteren, de natuur te herstellen en de klimaatverandering te beperken. 

Door die intensieve samenwerking en door technische, financiële en inkoopmaatregelen te combineren werken we met elkaar aan een schone bouwplaats zonder schadelijke emissies. Zo dragen we bij aan de realisatie van de doelen op het gebied van klimaat, gezondheid en natuurherstel. 

Welke bijdrage lever jij? 


Het eindscherm verschijnt. Voor meer informatie www.opwegnaarseb.nl
Een productie van Rijkswaterstaat, copyright 2023.

Roadmap

Om de sector duidelijkheid te bieden, ontwikkelden we een roadmap. Deze bevat een visie op de route naar schoon en emissieloos bouwen en de maatregelen en te behalen mijlpalen die hiervoor nodig zijn. Richtinggevend hierbij zijn de gemaakte afspraken in de routekaart SEB. In 2025 wordt de roadmap herijkt op basis van de nieuwste inzichten.  

Concrete maatregelen

Transitiepad Weg-, Dijk- en Spoormaterieel heeft aandacht voor het verduurzamen én optimale inzet van machines. We stimuleren het gebruik van schoon en emissieloos bouwmaterieel in projecten en optimaliseren transport en grond- en materiaalstromen. Ook ondersteunen we innovaties gericht op de verduurzaming van specialistisch materieel en bevorderen we de ontwikkeling van laadinfrastructuur.

  • Stimuleren van schoon en emissieloos bouwmaterieel
  • Optimaliseren grondstromen/werken met gebiedseigen grond
  • Bevorderen ontwikkelen laadinfrastructuur
  • Stimuleren van innovatie op het gebied van schoon en emissieloos bouwen
     

Sectorsamenwerking

Het transitiepad werkt samen met de sector via diverse platformen.

Schoon en Emissieloos Bouwen

In het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) werken de Rijksoverheid, medeoverheden, marktpartijen, brancheorganisaties en kennisinstellingen samen om de bouwsector te verduurzamen. De stappen die hiervoor nodig zijn, staan in de Routekaart SEB

Buyer Group zero emissie bouwmaterieel

De Buyer Group zero emissie bouwmaterieel stimuleert het versneld toepassen van emissieloos bouwmaterieel in GWW- en B&U-projecten. Denk aan maaien, baggeren, grondverzet bij dijkversterkingen en bouwwerkzaamheden. 

Buyer Group grondstromen

Grondstromen zijn één van de grootste materiaalstromen binnen Grond, Weg en Waterbouw (GWW)-projecten. De Buyer Group grondstromen ontwikkelt een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie voor het circulair aan- en afvoeren van grond. 

Topsector Logistiek 

De Topsector Logistiek werkt aan de verduurzaming en efficiëntie van logistieke processen om in 2050 een concurrende en emissieloze logistieke sector te realiseren. 

Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL)

Nederland stapt de komende jaren over op elektrisch bouwmaterieel. De NAL-werkgroep Laadinfrastructuur voor de bouw zorgt voor voldoende laadinfrastructuur. Deze werkgroep brengt de NAL-regio’s, marktpartijen, netbeheerders en grote landelijke opdrachtgevers samen. 
 

Partners