Waterketen

De leerkring Waterketen (interne werkomgeving KCAO) houdt zich primair bezig met het assetmanagement en opdrachtgeverschap voor de objecten waarmee afvalwater wordt getransporteerd en gezuiverd. Daarbij richt deze leerkring zich op de objecten waarmee de meeste impact kan worden gemaakt: RWZI’s en transportleidingen. 

Rioolwaterzuiveringsinstallatie (Rwzi’s)

De werkgroep rwzi’s heeft in de handreiking vier vragen beantwoord: (i) waar staan we nu (ii) wat is er nodig (iii) hoe ziet de transitie eruit en (iv) hoe doe je dat dan? Dit onder begeleiding van de ingenieursbureaus Witteveen en Bos en RoyalHaskoningDHV. Daarbij is gebruik gemaakt van het Markttransformatiemodel. Achterin de handreiking staan verschillende circulaire voorbeelden die worden toegelicht door de aannemers die aanwezig waren op de marktdag van de werkgroep rwzi’s. Ten slotte zijn er in de handreiking aanbevelingen opgenomen voor het vervolg.

Transportleidingen

Deze werkgroep analyseerde onder begeleiding van Aveco de Bondt de milieu-impact (MKI en CO2-emissie) gedurende de totale levensduur van transportleidingen van verschillende materialen. Daarnaast is gekeken naar het verschil tussen relinen en vervangen van leidingen en tussen aanleg via open-sleuf en gestuurde boring.

Contactpersoon

Henkjan van Meer - Beleidsadviseur Duurzaam opdrachtgeverschap, Unie van Waterschappen

Partners