Sluizen
Een sluiscomplex bestaat uit verschillende onderdelen: de civiele constructie, de bewegingswerken, voorhavens en de bediening, bewaking en besturing (zoals installaties, seinen, lichten, computers, klimatisering). Verduurzaming richt zich op het energiezuinig maken van deze elementen, het uitfaseren van fossiele brandstoffen en beperken van grondstofverbruik. Denk aan energiebesparing in installaties, hergebruik van civieltechnische onderdelen, modulair en losmaakbaar bouwen en duurzaam conserveren.
Waarom is verduurzaming van sluizen belangrijk binnen het transitiepad Kunstwerken?
De grootste energieverbruikers in een sluiscomplex zijn de verwarming en koeling van de technische ruimtes en bediengebouwen – niet de sluisbewegingen zelf. Bij sluizen die op de grens van zoet en zout water liggen, vraagt ook de zoet-zoutscheiding veel energie. Met een energiescan brengen we in kaart waar binnen een sluiscomplex de grootste besparingskansen liggen.
Daarnaast heeft de aanleg van de civiele constructie grote milieu-impact, met name door het gebruik van grote hoeveelheden beton, staal, stortsteen en damwanden. Waar mogelijk passen we circulaire ontwerpprincipes toe en bouwen we met hergebruikte materialen. Voor beton hanteren we een maximale milieu-impactwaarde (RTD 1033). Met MKI-gestuurd ontwerp streven we naar een zo laag mogelijke impact voor alle materialen en onderdelen.
Bij renovatie zijn meestal minder constructieve materialen nodig; dan speelt vervanging van installaties voor bediening, besturing en bewaking een grotere rol. Ook hier kijken we naar hergebruik en standaardisatie, zodat onderdelen tussen verschillende sluiscomplexen uitwisselbaar zijn. Daarnaast besteden we bij onderhoud en renovatie aandacht aan duurzame staalconservering, hergebruik van vrijkomende onderdelen, onderhoudbaarheid en levensduurverlenging. Een herbruikbaarheidsscan helpt te bepalen waar kansen voor behoud en hergebruik liggen.
Hoe kan ik zelf aan de slag met verduurzaming van sluizen?
- Circulaire ontwerpprincipes
- Herbruikbaarheidsscan
- Verduurzaming beton (RTD 1033)