Europa
Veel beleid en regelgeving wordt in Europa vastgesteld en vervolgens doorvertaald naar Nederland. Ook zijn veel ketens binnen de sector internationaal, waardoor Europese ontwikkelingen grote invloed hebben op werkwijzen en regelgeving.
Waarom is het thema Europa belangrijk voor duurzame infrastructuur?
Op het vlak van duurzaamheid gebeurt nu veel in Europa. Denk bijvoorbeeld aan:
- De EN15804; de norm die de basis vormt onder ons MKI-stelsel;
- De taxonomie die duurzaamheid definieert en daarmee in onze inkoop doorwerkt;
- En Europese eisen aan beton of staal.
Daarnaast zijn bijvoorbeeld de Construction Products Regulation (CPR) en de ecodesignrichtlijn (ESPR) belangrijke thema's.
Voor sommige Europese ontwikkelingen is het belangrijk deze te volgen en waar nodig te beïnvloeden. Op andere onderwerpen is samenwerking juist essentieel, bijvoorbeeld voor kennisontwikkeling of om gezamenlijk richting de markt op te trekken en zo voldoende ‘massa en marktmacht’ te creëren om echte veranderingen in gang te zetten.
Hoe is het thema Europa relevant voor mijn werk?
Velen die aan klimaatneutrale en circulaire infrastructuur werken, krijgen te maken met Europese regels en normen. Wat dit precies gaat betekenen, verschilt per functie. De onderstaande Mapping studie geeft een overzicht van de ontwikkelingen en voor wie die relevant zijn.
Onderzoeken over Europese ontwikkelingen
- Mapping studie (engels): deze studie beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie en hun belang voor en impact op Rijkswaterstaat en de bredere bouwsector;
- Taxonomie: studie naar de gevolgen die de EU Taxonomie heeft voor de Grond, Weg en Waterbouw (GGW)-sector, met een focus op de circulaire aspecten en eisen die opgenomen zijn in de EU Taxonomie.
- International supply chain analysis (Engels): deze studie geeft inzicht in de volumes en risico’s van de belangrijkste internationale waardeketens binnen de GWW-sector, staal, beton, asfalt en hout. Daarnaast beschrijft het circulaire ontwikkelingen en oplossingen en geeft het aanbevelingen aan beleid en stakeholders om tot een circulaire infrastructuur te komen.