Showcase: Platform CB’23 draagt bij aan eenduidige aanpak circulair bouwen
Platform Circulaire Bouw 2023 (CB’23) wil partijen met circulaire ambities met elkaar verbinden, zowel in de GWW-sector als in de woning- en utiliteitsbouw. Het streven is om in 2023 nationale, bouwsectorbrede afspraken op te stellen over circulair bouwen.
Daarmee draagt het platform ook bij aan het ‘basiskamp’ en de doelen van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Het basiskamp bevat alle benodigde instrumenten, hulpmiddelen en voorwaarden om de volgende etappes te kunnen overbruggen.
Rijkswaterstaat is, samen met NEN, RVB en de Bouwcampus, mede-initiator en grote drijvende kracht achter dit platform, dat in 2018 werd gelanceerd. Sindsdien hebben actieteams een framework (2019), lexicon met circulaire definities (2019 en 2020), en vier leidraden met afspraken op specifieke thema’s ontwikkeld. De actieteams 'meten van circulariteit' en 'paspoorten voor de bouw' hebben de leidraden in de praktijk getest en werken nu aan leidraad 3.0. met de kernmethode voor het meten van circulariteit en een aanpak voor het opzetten van een paspoort voor de bouw. In 2020 werden leidraden over 'circulair inkopen' en 'circulair ontwerpen' opgeleverd. Op dit moment wordt ook gewerkt aan een leidraad over 'toekomstig hergebruik', die handvatten zal geven over zaken waar je nu al rekening mee kunt houden om hergebruik in een later stadium beter mogelijk te maken. Van iedere leidraad wordt een 80%-versie breed ter consultatie voorgelegd, zodat optimaal draagvlak in de sector ontstaat.
Met Platform CB’23 draagt Rijkswaterstaat bij aan een meer eenduidige aanpak van circulair bouwen in Nederland en kunnen we deze aanpakken inbrengen op het niveau van internationale normalisatie.