Showcase: Inspecteren én tegelijkertijd op mogelijk hergebruik scannen
Elk jaar inspecteert Rijkswaterstaat 1.000 kunstwerken om vast te stellen wat er aan onderhoud nodig is in de komende jaren. Wat nu als we tijdens deze inspectie direct de kansen voor hergebruik onderzoeken? Dit voorstel van een marktpartij die betrokken is bij het instandhoudingsadvies voor objecten heeft geleid tot de pilot Herbruikbaarheidsscan.
In deze pilot zijn in 2021 tien kunstwerken op verschillende plekken in Nederland geïnspecteerd, zowel viaducten als duikers en betonnen bruggen waar een snelweg overheen gaat. De zogenoemde decompositie, de onderdelen waar een object uit bestaat, is al bekend bij Rijkswaterstaat want dit is nodig voor onderhoud. De scan moet duidelijk maken of een onderdeel herbruikbaar is en op welke manier. Daarvoor moet je naast de decompositie precies weten hoe de onderdelen aan elkaar vastzitten, de afmetingen, de vorm en de samenstelling van het materiaal.
De resultaten van de pilot zijn nog niet bekend, maar de inschatting is dat als de herbruikbaarheidsscan, dus het maken van een paspoort, toegevoegd wordt aan de reguliere inspectie, dit dubbel zoveel tijd kost. Als de extra kosten te betalen en verantwoorden zijn, dan wordt de herbruikbaarheidsscan een regulier onderdeel van de inspecties. Allereerst wordt de pilot opgeschaald naar enkele tientallen kunstwerken. Vervolgens wordt bekeken of dit voor het hele areaal gaat gebeuren.