Op 8 november is op TenderNed een marktconsultatie rond de ‘aanpak verduurzaming asfaltproductie’ van start gegaan. De aanpak omvat een plan met duidelijke kaders voor hoe Rijkswaterstaat met andere overheden toewerkt naar een stabiele, schone en duurzame asfaltproductie. We moedigen partijen in de brede asfaltketen aan input op de aanpak te leveren.
De asfaltsector staat aan de vooravond van een grote verandering. Het aantal asfaltcentrales daalt. De milieueisen rond emissies van schadelijke stoffen (PAK’s en benzeen) en CO2 worden steeds strenger. Grootschalige investeringen in verbeterde of nieuwe centrales blijven echter uit; de marges zijn klein en opdrachtgevers besteden in het algemeen aan op laagste prijs. Bij elkaar vormen deze omstandigheden een vicieuze cirkel. Marktpartijen hebben het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat gevraagd om hierin een doorbraak te bewerkstelligen met een helder plan voor de langere termijn. Investeerders krijgen zo de benodigde zekerheid om te investeren in de verduurzaming van hun productie.
Aanpak op hoofdlijnen
Rijkswaterstaat werkt hierin samen met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Klimaat en Groene Groei. We delen vier doelen:
- Goede kwaliteit asfalt
- Schone lucht
- Circulariteit
- Afbouwen CO2-uitstoot.
In de uitwerking beïnvloeden deze doelen elkaar, waardoor we ze in samenhang benaderen. De aanpak bestaat uit vier sporen:
- Regie en uniformiteit in toezicht en handhaving rond emissies van schadelijke stoffen. Denk aan geüniformeerde meetverplichtingen en duidelijkheid rond de best beschikbare technieken.
- Inkoopeisen voor 2030 met daarin minimum-prestatieniveaus, zoals een maximale waarde voor energieverbruik. Provincies en gemeenten worden hier nadrukkelijk in betrokken voor gezamenlijk opdrachtgeverschap.
- Stimulering van vroege investeerders 2026-2030 om terugverdienmogelijkheden te bieden aan producenten die vóór 2030 al aan inkoopeis 2030 voldoen. Hiervoor is budget uit het klimaatfonds beschikbaar.
- Sectorbrede samenwerking om implementatie in de uitvoering te ondersteunen. Denk aan validatieproces, data infrastructuur, brongericht onderzoek naar schadelijke emissies en uitvoeringskaders en richtlijnen.
Voor de uitvoering van de aanpak wordt zoveel mogelijk aangesloten op bestaande programma’s en initiatieven zoals het Nationaal Platform Duurzame Wegverhardingen.
Meer achtergrond over de aanpak zijn te raadplegen op Tenderned.
Samen met de sector
In de eerste helft van dit jaar zijn er verkennende gesprekken gevoerd met asfaltproducenten om kansen en knelpunten in kaart te brengen. In twee informele bijeenkomsten, in juli en september 2024 is de conceptaanpak met de asfaltproducenten gedeeld en besproken. De uitkomst daarvan ligt nu voor in de marktconsultatie. Hiermee krijgen nu ook andere partijen in de keten (o.a. toeleveranciers en verwerkers) de gelegenheid input op de aanpak te leveren.
Wat kunt u doen?
Marktpartijen die werken in de brede asfaltketen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de marktconsultatie. Dit kan door zich hiervoor aan te melden op TenderNed. Aanmelding hiervoor kan tot 25 november.
3 December organiseert Rijkswaterstaat een informatiebijeenkomst voor de partijen die zich aangemeld hebben op TenderNed waarin de aanpak verder wordt toegelicht.