Duurzame en circulaire bouwoplossingen transformeren gemalen en stuwen

Actueel

Waterschappen in Nederland zijn bezig met een reeks innovatieve toepassingen om gemalen en stuwen te transformeren met duurzame en circulaire bouwoplossingen. Het werk is niet alleen gericht op het verminderen van de klimaatimpact, maar ook op het vergroten van de efficiëntie en de levensduur van de waterinfrastructuur. Deze inspanningen zijn onderdeel van de ambitie de waterschappen om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken, in 2035 klimaat-/CO2-neutraal te zijn en in 2050 100% circulair.

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft een overzicht met zes projecten gepubliceerd, waarin zij laten zien hoe zij duurzame en circulaire bouwoplossingen voor gemalen en stuwen in de praktijk toegepast hebben.

Gemaal Cellemuiden is getransformeerd met duurzame gevelbekleding, vervaardigd uit gerecyclede houten damwanden. Naast een esthetische upgrade, heeft dit ook bijgedragen aan CO2-emissiereductie in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Gemaal Holstweg is ontworpen met verplaatsbaarheid als prioriteit, waardoor sloopwerkzaamheden overbodig zijn geworden. Het gebruik van prefab elementen maakt het mogelijk om het gemaal in de toekomst te demonteren en te hergebruiken, wat de bouwtijd verkort en de impact op de bouwplaats vermindert.

Gemaal Coehoorn heeft voorop gelopen in het gebruik van geopolymeerbeton in waterbouwkundige projecten, wat heeft geleid tot aanzienlijke CO2-emissiereductie in vergelijking met traditioneel beton. Gemaal Vilsteren heeft circulair beton omarmd, waarbij herwonnen grondstoffen uit gesloopte gebouwen zijn gebruikt om nieuw circulair stortbeton te produceren, een primeur in Nederland. Stuw Kraloo heeft gekozen voor hergebruik en renovatie boven vervanging, wat laat zien dat bestaande infrastructuur optimaal kan worden benut. Gemaal station Dalfsen heeft een reeks duurzame maatregelen geïmplementeerd, zoals prefab elementen, geopolymeerbeton en grenenhouten paalfunderingen, wat resulteerde in een CO2-emissiereductie van 44%.

Deze projecten illustreren hoe de waterinfrastructuur gemoderniseerd kan worden, zonder het milieu en het klimaat uit het oog te verliezen. Op deze manier zet Nederland een belangrijke stap in de richting van een groenere en meer veerkrachtige toekomst.

Bekijk het volledige overzicht

Duurzame en circulaire bouwoplossingen voor gemalen en stuwen in de praktijk