Ontdek het verhaal achter de innovatieve samenwerking tussen markt en overheid op weg naar een circulaire economie.
Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal, circulair en schoon te werken. Met de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten heeft Rijkswaterstaat een bijzonder instrument ingezet om bruikbare innovaties te ontwikkelen voor circulaire viaducten.
In onze Learning History nemen we je mee op de reis van de SBIR Circulaire Viaducten. Deze publicatie bevat een verzameling van waardevolle lessen en inzichten die we hebben opgedaan tijdens jarenlange betrokkenheid in het project.
Een kleine greep uit de lessen:
- Open leeromgeving. De open leeromgeving was cruciaal voor de samenwerking en kennisontwikkeling, waarbij Rijkswaterstaat en marktpartijen gezamenlijk de toekomst van circulaire viaducten verkenden. De open leeromgeving bevorderde draagvlak en creëerde een gezamenlijk beeld over circulaire viaducten en de bijbehorende uitdagingen. Daarnaast creëerde dit een gevoel van gelijkwaardigheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid, stimulerend voor innovatieve ontwikkelingen en de vorming van nieuwe consortia. Inzichten uit de open leeromgeving waren de basis voor de uiteindelijke publicatie van de SBIR en veel van de samenwerkingen tijdens het vervolg.
- Overgang naar een meer formele samenwerking. Ook al luidde de SBIR oproep een meer formele samenwerking in, ook in deze fase werd op een open en constructieve manier samengewerkt. Dit zorgde voor een beter beeld van de uitdagingen en mogelijkheden bij het toepassen van de concepten voor circulaire viaducten. Door alle partijen wordt deze samenwerking als één van de succesfactoren van het project gezien.
- Toetsen in de praktijk. Het is belangrijk om ruimte binnen reguliere projecten te reserveren om innovaties in de praktijk te toetsen en door te ontwikkelen.
- Nieuwe manier van werken. Brede toepassing van circulariteit vereist een nieuwe manier van werken met nieuwe doelen en regels in reguliere projecten. Technisch gezien kán het.
- De transitie naar klimaatneutraal en circulair werken kan Rijkswaterstaat niet alleen. Door samen met de markt en andere opdrachtgevers de kennis te ontwikkelen en ervaringen te delen kan de transitie worden versneld.
Een kleine greep uit de resultaten van de SBIR:
- De SBIR oproep zorgde voor een boven verwachting hoog aantal inschrijvingen en leverde een goed beeld van de actuele concepten voor circulaire viaducten die in de praktijk gerealiseerd kunnen worden en invulling geven aan de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken.
- De concepten van hergebruik zijn zo veelbelovend dat die inmiddels breder worden opgeschaald.
Daarbij komen de persoonlijke ervaringen van de betrokkenen ruim aan bod. Waarom zijn zij enthousiast over dit traject? Welke uitdagingen hebben ze overwonnen en hoe hebben ze dilemma's opgelost? Deze inzichten versnellen niet alleen de ontwikkeling van circulaire viaducten, maar zijn ook relevant voor andere projecten.
Ontdek de negen stappen van de SBIR Circulaire Viaducten en waar we ons momenteel bevinden in dit traject. Van het eerste circulaire viaduct tot het uitwerken van prototypes en uiteindelijk de grootschalige toepassing van innovaties door Rijkswaterstaat.
Lees hoe wij stap voor stap werken aan een circulaire toekomst!